TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Félcsavar

Kineziológia magazin 51. száma (2018/06)

Anyukám – idén már 90 éves –, mondja, ha valami nem sikerül teljesen, egy utolsó lépés hiányzik a befejezéshez: félcsavar, ennyi kellett volna még. 

Ez lehet a legegyszerűbb jelenség is, egy rosszul elzárt csap, amiből hajszálvékony sugárban folyik a víz; egy terv megvalósítása, amelynek sikeres befejezéséhez már csak egy kis szándék, akarat, kitartás hiányzik... 

Igen. Sokszor van életünkben „félcsavar-probléma”. Valahogy elmarad az utolsó lépés, egy utolsó mozdulat. Mi lehet az oka?

Talán az, hogy visszarettenünk a várható eredménytől, a következménytől? Vagy azért, mert nem engedjük meg magunknak a sikert – nem szoktunk hozzá, ismeretlen „terep” lenne jól érezni magunkat, a figyelem fókuszába kerülni; „learatni a babérokat” – és lehet, hogy már megszoktuk a szenvedést, olyan ismerős már a „nekem úgysem sikerül” érzése. 

Hány és hány ember hallotta gyermekkorában: „neked úgysem sikerül, mit képzelsz magadról, majd éppen te...” Lehetett egy hervasztó tanár, aki azt mondta, hogy ez a gyerek ne menjen gimnáziumba, nincsen hozzá elég „esze”, örüljön anyuka/apuka, ha egy szakmát kitanul a végére... 

És annyira megszoktuk a sikertelen gyermek/munkaerő/szerető/házastárs/szülő szerepét, hogy már nehéz is lenne felvállalni újabb önmagunkat. 

Még az is lehet, ha végigvisszük a tervet, a folyamatot, akkor valóban fel kell vállalnunk a döntést, mondjuk: elköltözni, vagy elköltöztetni; megmondani, hogy ez nem viselhető tovább; felmondani végre a munkahelyünkön; eladni a lakást; kimondani, hogy más helyett többé már nem teljesítjük a feladatokat; változni és változtatni; megérteni jelzéseket, az üzeneteket, stb... 

Mi is a teendőnk? Megtenni azt a bizonyos utolsó lépést? Azt a mozdulatot, ami elhozza a lezárást, a befejezést? Kimondani azokat a szavakat, az utolsó mondatot? Kilépni, belépni, közelebb menni vagy eltávolodni? 

Igen. Tegyük meg. Ne hagyjuk magunk mögött a sok-sok befejezetlen „alkotás”, tett sorában az enyészetnek mindazt, amibe energiát, álmot, vágyat, érzelmeket, akaratot és szándékot fektettünk. Zárjuk le, fejezzük be, majd elégedetten pillantsunk rá: megtettük. 

Készen van. A miénk.

dr. Varju Márta alapító főszerkesztő


Impresszum: Üzemelteti az „ALTERNA” Oktatási, Ismeretterjesztő, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság; Cégjegyzékszám: 01-09-464336; Adószám: 12084247-2-43; Statisztikai számjel: 12084247-8559-113-01;  Statisztikai ágazati kód: 8624; Az Alterna Kft. bankszámlaszáma: K&H Bank 10401093-50526774-75751007; Cím: 1123 Budapest, Alkotás u. 37. mfszt. 3.; Telefon: 1/202-7400, 30/940-3066; E-mail: info(kukac)alterna.hu; info(kukac)europa-akademia.hu; Igazgató és felelős szerkesztő: dr. Varju Márta; NMHH nyilv. szám: 20592-2/2011.